Nieuw op het Laurens
Wat leuk dat je interesse hebt in het Laurens Lyceum!
Of je nu een leerling bent van groep 8 of je wilt je opleiding vervolgen op een andere middelbare school, de keuze voor een nieuwe school is erg belangrijk! Je zoekt een school waar je je thuis voelt, een school met betrokken docenten en een mentor die klaarstaan om je verder te helpen en te begeleiden. Of je nu een vraag of extra uitleg nodig hebt, we zijn er voor jou, ook als je gewoon een luisterend oor zoekt.
Op deze pagina vind je meer info over de lessen op het Laurens en onze Expertprogramma’s (of kun je het leuke filmpje bekijken dat we hierover hebben gemaakt). Ook vind je informatie over de open dag 2025 en de mogelijkheid een proefles te volgen, kun je meer lezen over ons plaatsingsbeleid en de aanmeldvoorwaarden die gelden als je wil instromen in de havo of in het vwo.
Naar de brugklas?
Info & proeflessen
Instromen?
Info & aanmelden
Naar de brugklas
Op het Laurens heb je nooit meer dan 5 vakken per dag
Op de middelbare school krijg je ineens heel veel verschillende vakken, bijvoorbeeld Nederlands, aardrijkskunde en biologie. Op het Laurens Lyceum worden deze vakken in lessen van 60-minuten gegeven. Zo heb je een overzichtelijke dag, waarbij je nooit meer dan vijf vakken hebt.
Vakgerichte studiewerktijd voor extra ondersteuning tijdens flexmomenten in de ochtend
Al die vakken kunnen best lastig zijn. En waar jij nog extra hulp wilt voor wiskunde, wil jouw klasgenoot misschien nog meer oefenen voor Engels. Dat kan bij ons! Iedere ochtend bieden wij deze extra ondersteuning op vakken aan tijdens de zg. vakgerichte studiewerktijd (het vak-SWT). Deze flexmomenten kun je dus gebruiken voor vragen, extra uitleg of tijd om nog meer te oefenen. Je kunt hierin zelf de regie nemen op jouw leren. Jij maakt de keuze over wat jij nodig hebt!
Huiswerk maken kan ook op school
Op de middelbare school krijg je soms best veel huiswerk en dat is even wennen. Je kunt er bij het Laurens voor kiezen om je huiswerk op school te maken tijdens een huiswerkuur aan het einde van de dag. Zo weet je zeker dat je tijd overhoudt voor leuke of andere belangrijke dingen.
Een overzichtelijk rooster op het Laurens met keuzes om jouw schooldag in te delen
Met van 09.00 tot 15.00 uur een vast rooster met 5 lessen van 60 minuten.
En met in de ochtend en middag flexibele uren die je zelf kan kiezen. In de ochtend vak-swt’s van 30 minuten voor vragen of extra hulp. In de middag kun je je huiswerk op school maken of kiezen voor extra uitdaging tijdens de expertlessen waarin je nieuwe dingen kan leren.
Digitaal onderwijs
Op het Laurens ga je op verschillende manieren aan het werk met de leerstof. Naast het werken met schoolboeken en schriften, werk je op je eigen Chromebook. Zo heb je op elk moment van de dag al jouw schoolwerk bij de hand en kun je op elk moment van de schooldag contact zoeken met de docenten.
Om ervoor te zorgen dat elke leerling beschikt over een op maat gemaakt Chromebook, zijn we een samenwerking aangegaan met The Rent Company. Zij zorgen ervoor dat het Chromebook dat je ontvangt gepersonaliseerd is en mocht er onverhoopt toch iets defect gaan, dan kun je direct met hen contact opnemen om je apparaat ter reparatie op te sturen. Van school krijg je dan een leenapparaat tot je Chromebook weer gemaakt én in jouw bezit is.
Voor de start van het schooljaar wordt er een bestelflyer gedeeld, zodat je aan het begin van het jaar jouw persoonlijke Chromebook kunt ophalen op school.
Plaatsingsbeleid
Op het Laurens bieden wij in de brugklas en de tweede klas vier niveaus aan: havo, havo/vwo, vwo, gymnasium.
We bieden leerlingen een plek in de brugklas volgens de aanwijzingen van de OverstapRoute. Dat betekent in grote lijnen dat we een leerling, in overleg met de docent uit groep 8, op basis van het advies plaatsen in een brugklas die past bij de resultaten. Dit betekent dat een leerling met havo/vwo-advies in een havo/vwo-klas komt en een leerling met havo-advies in een havo-klas, niet werkende met de deficiënties. Voor de vwo-klas en het gymnasium hanteren wij een vwo-advies.
Voorrangsregel:
Leerlingen die al een broer of zus op onze locatie hebben krijgen voorrang.
In januari, uiterlijk maart, is het adviesgesprek met de leerkracht van groep 8. Je ontvangt hierbij het definitieve schooladvies, een unieke code en een voorkeurslijst. Van 17 maart tot 31 maart is de aanmeldperiode, waarbij wij bij de plaatsing het definitieve schooladvies aanhouden.
Open dag en
Proeflesmiddagen 2024/2025
Ook in het schooljaar 2024-2025 organiseert het Laurens weer een Open dag en een aantal proeflesmiddagen. Hieronder treft u de data en een link naar het inschrijfformulier voor de proeflessen.
1. Open Dag 2025: woensdag 22 januari 2025
van 15.00 – 17.00 uur en van 19.00 – 21.00 uur
2. Proeflesmiddag: woensdag 5 februari 2025
van 14.00 – 16.30 uur
3. Masterclass gymnasium: woensdag 19 februari 2025
vanaf 14.00 uur
Fijne sfeer op het Laurens!
Leerlingen van het Laurens Lyceum hebben heel bewust voor onze school gekozen. Ze komen van allerlei verschillende scholen en dragen allemaal bij aan de fijne sfeer hier op school.
De eerste tijd op een nieuwe school is altijd spannend. Gelukkig zie je jouw mentor meerdere keren per week. Deze docent is er speciaal voor jou en je klasgenoten en samen zorgen jullie ervoor dat jij je draai vindt op school.
Mentorlessen
Samen met jou willen we op zoek gaan naar jouw talenten en ontdekken hoe jij die talenten in wilt gaan zetten
Naast de gewone lessen en de vakgerichte studietijd zijn er ook mentorlessen.
Tijdens deze lessen willen wij jou aan het denken zetten. Wat vind jij leuk en vooral niet leuk? We zullen je helpen om te leren plannen, leren leren en leren samenwerken. Maar we gaan ook samen met jou werken aan je zelfvertrouwen. Spelenderwijs ga je steeds meer over jezelf leren.
Junior mentoraat
Vind je het fijn om je verhaal kwijt te kunnen bij een hogerejaars?
Iedere brugklas heeft juniormentoren uit de vierde klas die op de hoogte zijn van alle ins en outs. Behalve dat ze superenthousiast zijn, hebben ze ook een training gevolgd om je goed te kunnen helpen. Met hen kun je een afspraak maken als je het fijner vindt om een bepaald onderwerp te bespreken met iemand die qua leeftijd wat dichter bij jou staat.
Juniormentoren gaan mee met brugklaskamp en een aantal excursies. Je zult ze dus vaak zien.
Expertprogramma's
Op het Laurens worden extra activiteiten aangeboden onder de noemer Expertprogramma.
Hieronder zie je wat we dit schooljaar aanbieden.
Voor het meedoen aan de Expertprogramma’s vragen wij een financiële bijdrage. Mocht de financiële situatie het op dit moment niet toelaten, neem dan via mail contact op met school: eho@laurenslyceum.nl.
Lego League
LEGO als onderwijsmiddel? Jazeker!
Tijdens deze lessen gebruiken we lego en dan vooral technisch lego en robots om problemen op te lossen. Je leert om te bouwen en programmeren en uiteindelijk natuurlijk ook uitvoeren. We kunnen zelfs deelnemen aan de Lego League om te strijden tegen andere scholen.
Interesse? Kom op donderdagmiddag een kijkje nemen in lokaal 110!
Sport
De SPORTKLAS betekent 90 minuten extra sport per week. Je krijgt les van een van onze eigen docenten of van een expert/professional in een bepaalde sport.
Sporten die voorbij kunnen komen zijn mountainbike, hockey, zwemmen, waterpolo, schermen, rugby, voetbal, tuben, klimmen, maar misschien ook wel surfen en/of waterskiën. Aangezien er ook leerlingen uit klas 2 of 3 aan het programma meedoen, proberen we elk jaar weer wat te vernieuwen.
Het gaat er tijdens deze lessen om dat je het leuk vindt om te sporten en graag nieuwe dingen wil leren/ontdekken, het niveau waar je op sport maakt helemaal niets uit. Tot in de gymzaal!!!
Muziek
Altijd al in een echte (school)band willen spelen?
Bij het expertprogramma MUZIEK stomen we jullie in een aantal weken klaar om meerdere optredens te geven op school. Je werkt in deze lessen met je eigen instrument en soms met een ander instrument.
Ook als je nog geen instrument bespeelt of kunt zingen dan ben je van harte welkom in het muzieklokaal!
Esports
Gamen op de middelbare school? Dat kan op het Laurens.
We gebruiken gamen/games om jullie bepaalde vaardigheden aan te leren. Dit doen we samen met onze partner GeeGee Gaming.
Zo leer je samenwerken, oplossings- en resultaatgericht werken, presenteren én leiding geven. En je leert plannen en organiseren. Na 12/13 weken gaan jullie namelijk een eigen eindtoernooi organiseren. Allemaal vaardigheden die jullie goed kunnen gebruiken bij het schoolwerk. In het programma zit uiteraard een stuk preventie van gameverslaving ingebouwd.
In tegenstelling tot de andere expertprogramma’s duurt dit programma 12 à 13 weken, daarna start de volgende groep. We hebben plek voor drie groepen van ongeveer 16 leerlingen per groep.
Science
Ben je nieuwsgierig? Houd je ervan om dingen zelf te onderzoeken? Wil je graag weten hoe de dingen om je heen écht werken?
Als dat zo is, dan ben je bij het expertprogramma SCIENCE op de goede plek.
Bij Science leer je hoe je een echt onderzoek uitvoert. Je gaat op zoek naar oplossingen voor problemen die je elke dag tegenkomt. Je doet eerst onderzoek in boeken of op het internet. Hierna komen de opgezochte theorie en de praktijk samen in het experimenteren. Oftewel: proefjes doen! Hierbij is er ook ruimte voor eigen inbreng en je creativiteit. Als jij een goed idee hebt bedacht, kun je dat gewoon uitproberen! Uit de proefjes komen dan je resultaten. Er komen thema’s uit de natuurkunde, biologie en scheikunde voorbij. Maar maak je geen zorgen, want ook als je het vak nog niet hebt gehad, dan is dat hier geen probleem!
Dus, als je houdt van onderzoeken, samenwerken en doen, dan is Science het perfecte expertprogramma voor jou!
Instromen op het Laurens
Leuk dat je overweegt in te stromen op het Laurens. Instromen op het Laurens is in ieder leerjaar (examenklassen uitgezonderd) mogelijk. Let wel, is je advies doubleren, dan geldt dat ook bij ons op school/ dan doubleer je bij ons ook. Voordat je je aanmeldt, kun je altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek maken. Hieronder staan de regels die we per studie hanteren met betrekking tot ons aannamebeleid.
Instromen in de havo 2024-2025
Het is op het Laurens al vanaf klas 2 mogelijk in te stromen op de havo. Per klas, waar je overweegt in te stromen, gelden verschillende aanmeldingsvoorwaarden.
Voordat je je aanmeldt, kun je vrijblijvend een kennismakingsgesprek maken. De aanmeldingsvoorwaarden voor instromen tref je hieronder aan.
Instromen in havo 2 of 3
Wil je je aanmelden voor instroom in havo 2 of 3, vul dan vrijblijvend het aanmeldformulier kennismakingsgesprek in. Heb je vragen, neem dan contact met ons op via 010-4180470 of stuur een mail naar administratie@laurenslyceum.nl
Voor het aanmelden in 2 en 3 havo geldt:
- Leerling beschikt over het advies havo;
- Leerling krijgt een positief advies van de school van herkomst;
- Er is een intakegesprek gevoerd;
- Het inschrijfformulier voor instromers is ingevuld;
- Leerling en ouder(s) / verzorger(s) tekenen bij aanname een voorwaardenbrief, waarin onder meer vermeld staat dat de instromer deelneemt aan alle verplichte activiteiten op onze school zoals de reizen;
- De school van herkomst levert (via ouders / verzorgers) tijdig een VO-VO- overstapformulier, een cijferoverzicht en een verzuimoverzicht;
- Voor de leerling met een ondersteuningsvraag wordt bekeken of wij als school de juiste begeleiding kunnen bieden;
- Er moet voldoende plek zijn: u verneemt dit uiterlijk in de laatste schoolweek.
Instromen in havo 4
Voor vragen over instromen in 4 of 5 havo kun je contact opnemen met de decaan van havo 4 en 5, mevrouw van Tienderen. Zij is bereikbaar via het algemene nummer van de school of door een mail te sturen naar kti@laurenslyceum.nl.
Aanmeldingsvoorwaarden en -procedure havo 4:
- Leerling beschikt over het advies havo en toont dit aan d.m.v. een overgangsbewijs of een VMBO-tl diploma waarbij in zeven vakken eindexamen is gedaan;
- Leerling krijgt een positief advies van de school van herkomst;
- Leerling schrijft een motivatiebrief;
- Leerling en ouder(s) / verzorger(s) tekenen bij aanname een voorwaardenbrief, waarin onder meer vermeld staat dat de instromer deelneemt aan alle verplichte activiteiten op onze school zoals de reizen;
- De school van herkomst levert tijdig een VO-VO-overstapformulier, een cijferoverzicht, een verzuimoverzicht;
- Voor de leerling met een ondersteuningsbehoefte wordt bekeken of wij als school de juiste begeleiding kunnen bieden;
- Kom je van het VMBO-tl: dan geldt dat de vakken die je wilt volgen op het Laurens Lyceum ook moeten zijn gevolgd op de school van herkomst;
- Als de leerling in zes vakken eindexamen VMBO-tl heeft gedaan gelden de volgende aanvullende eisen:
- Alle vakken 6,8 gemiddeld per vak;
- Positief advies van de school van herkomst
Procedure instroom 4 havo schooljaar 2024-2025:
Door het invullen van het aanmeldformulier schrijf je je in voor een vrijblijvend intakegesprek met de decaan en/of teamleider. De intakegesprekken zullen plaatsvinden in maart/april 2025. Hiervoor ontvang je begin maart een uitnodiging. Tijdens het intakegesprek wordt bepaald of je toelaatbaar bent in 4 havo op het Laurens Lyceum (zie bovenstaande voorwaarden). Na toelating is de inschrijving voorlopig totdat de leerling de vereiste documenten heeft aangeleverd.
Er moet voldoende plek zijn: u verneemt dit vóór 1 juli.
Instromen in het vwo 2024-2025
Het is op het Laurens al vanaf klas 2 mogelijk in te stromen op het vwo. Per klas, waar je overweegt in te stromen, gelden verschillende aanmeldingsvoorwaarden.
Voordat je je aanmeldt, kun je vrijblijvend een kennismakingsgesprek maken. De aanmeldingsvoorwaarden voor instromen tref je hieronder aan.
Instromen in vwo 2 of 3
Wil je je aanmelden voor instroom in vwo 2 of 3, vul dan vrijblijvend het aanmeldformulier kennismakingsgesprek in. Heb je vragen, neem dan contact met ons op via 010-4180470 of stuur een mail naar administratie@laurenslyceum.nl
Voor het aanmelden in 2 en 3 vwo geldt:
- Leerling beschikt over het advies vwo;
- Leerling krijgt een positief advies van de school van herkomst;
- Er is een intakegesprek gevoerd met mevrouw Bruin;
- Het inschrijfformulier voor instromers is ingevuld;
- Leerling en ouder(s) / verzorger(s) tekenen bij aanname een voorwaardenbrief, waarin onder meer vermeld staat dat de instromer deelneemt aan alle verplichte activiteiten op onze school zoals de reizen;
- De school van herkomst levert (via ouders / verzorgers) tijdig een VO-VO- overstapformulier, een cijferoverzicht en een verzuimoverzicht;
- Voor de leerling met een ondersteuningsvraag wordt bekeken of wij als school de juiste begeleiding kunnen bieden;
- Er moet voldoende plek zijn: u verneemt dit uiterlijk in de laatste schoolweek.
Instromen in vwo 4
Voor vragen over instromen in vwo 4 kun je contact opnemen met mevrouw Lamkadmi. Zij is bereikbaar via het algemene nummer van de school of door een mail te sturen naar mla@laurenslyceum.nl.
Aanmeldingsvoorwaarden 4 vwo:
- Leerling beschikt over het advies vwo en toont dit aan d.m.v. een overgangsbewijs naar 4 vwo;
- Leerling krijgt een positief advies van de school van herkomst;
- Leerling en ouder(s) tekenen bij aanname een voorwaardenbrief, waarin onder meer vermeld staat dat de instromer deelneemt aan alle verplichte activiteiten op onze school zoals bijvoorbeeld de reizen;
- De school van herkomst levert tijdig een VO-VO overstapformulier, een cijferoverzicht, een verzuimoverzicht;
Voor de leerling met een leerbelemmering wordt bekeken of wij als school de juiste begeleiding kunnen bieden; - Een inschrijving is voorlopig totdat de leerling(e) aan bovenstaande stappen heeft voldaan;
- Er moet voldoende plek zijn, u verneemt dit voor 1 juli.
Instromen in vwo 5
Voor vragen over instromen in vwo 5 kun je contact opnemen met mevrouw Lamkadmi. Zij is bereikbaar via het algemene nummer van de school of door een mail te sturen naar mla@laurenslyceum.nl.
Voor het aanmelden in 5 vwo geldt:
- Leerling beschikt over het advies vwo en toont dit aan d.m.v. een overgangsbewijs van 4VWO naar 5VWO.
- Leerling beschikt over HAVO diploma, waarbij bij voorkeur in acht vakken eindexamen is gedaan, waaronder duits of frans.
- De vakken die je wilt volgen op het Laurens Lyceum zijn bij voorkeur ook gevolgd op de school van herkomst;
- Leerlingen die beschikken over een havo-diploma worden uitgenodigd voor een aanmeld adviesgesprek waarbij ouders en leerling goed worden geïnformeerd over de aansluiting op het vwo en mogelijke obstakels.
- Er moet voldoende plek zijn, u verneemt dit voor 1 juli.
- Tevens geldt voor de instromer vanaf het vwo:
- Leerling krijgt een positief advies van de school van herkomst;
- Leerling en ouder(s) tekenen bij aanname een voorwaardenbrief, waarin onder meer vermeld staat dat de instromer deelneemt aan alle verplichte activiteiten op onze school zoals bijvoorbeeld de reizen;
- De school van herkomst levert tijdig een VO-VO overstapformulier, een cijferoverzicht, een verzuimoverzicht;
Voor de leerling met een leerbelemmering wordt bekeken of wij als school de juiste begeleiding kunnen bieden; - Een inschrijving is voorlopig totdat de leerling(e) aan bovenstaande stappen heeft voldaan