Laurens Steijger wint de eerste race van 2017 na mislukte kwalificatie

Donderdag 6 april vertrok de KWM trailer met de racekarts naar Mariembourg in België voor de aftrap van het nieuwe raceseizoen in het Nederlands-Belgisch GK4 kartkampioenschap. Laurens (2004) rijdt al 4 jaar voor het KWM racing team en heeft in de Honda Cadet klasse al veel gewonnen. Dit weekend stapt hij voor het eerst in de klasse voor de grote jonge mannen, de IAME X30 Cadet. 

Met het gevoel alsof je in een achtbaan stapt zodra het gaspedaal wordt ingetrapt werd de hele vrijdag gezocht naar de juiste afstelling om de kart klaar te krijgen voor de laatste trainingen zaterdag met in de middag de kwalificatie voor de races op zondag. Tandwielverhoudingen, bandenspanning, de juiste breedte en gewicht, de temperatuur van het asfalt en de precieze afstelling en temperatuur van de motor, alles moet kloppen. De hele zaterdag is Laurens in de top van het veld van 11 internationale rijders te vinden. Maar als Laurens tijdens de sessies op zaterdag in één ronde zijn uitlaat verliest en ook de gaskabel breekt, moet er hard gewerkt worden door de engineers in de pits. Gelukkig is alles voor de kwalificatie op tijd klaar en worden nieuwe slicks (banden) op de kart gezet. Helaas pakt de keuze voor andere velgen verkeerd uit en eindigt de zaterdag in de kwalificatie met een zevende tijd. Dat is dus het uitgangspunt voor de 1e van de 3 manches op zondag. Teamgenoot Berend van der Burg mag als derde starten.

Zondag voor de eerste manche kiezen we de velgen die zaterdag beter presteerden en dat lijkt te werken. Berend wint de 1e manche maar Laurens weet met een paar mooie inhaalacties als vierde te finishen met een minieme gap van 0,084 seconden op de nummer 3. Als in de 2e manche de kart van Berend in de opwarmronde stilvalt, is Laurens de KWM rijder die de eer van het team hoog houdt. Na een spannende race wordt hij tweede. Het podium lonkt. Als in de derde manche direct na de start Laurens de leiding pakt en als eerste uit bocht 1 komt valt alles op zijn plaats. Hij geeft de leiding niet meer weg. Met dik 2 seconden voorsprong op de achtervolgers gaat de vuist de lucht in als de vlag valt. Laurens wint de laatste manche en is de winnaar van de dag. Super knap gedaan.